Delphinin en cazip yanlarından bir taneside şüphesiz VCL teknolojisi. Gavur yapmış abi. Süper birşey. Olayın mantığını bilmeden, neyin nasıl işlediğini bilmeden konuyla ilgili bir bileşen bulup program yazıyoruz ve sonra ortaya program yazdık diye çıkıveriyoruz. Olayın bu tarafıda kötü ama en kötüsü bu değil. Bir projede önünüze gelen abuk subuk bileşenleri kullanıyoruz daha sonra Delphi sürümünü yükseltirken; "abey bu bileşenin delphi x sürümü yokmuş,napcez?" gibi sorularla muhattap oluyoruz. Sadece bu soru olsa iyi. "Kardeş, bileşenin pas dosyasını delphi x de derle." diyoz. "abey, bunun kaynak kodu yok ki, dcu ları var."içinizden "hay senin abeyini" dediğinizi duyoyorum. :) "web sitesine gir, bilesenin delphi x sürümünü ordan indir." diyorsunuz ama nafile.... "abey, site acilmiyo firma kapanmis, bileseni üretmeyi durdurmuslar yani. napcaz simcik?" "hay anasını satim yaw. bileseni projeye eklerken bana mı sordunuz lan. cıldırmayın adamı. ne halin varsa gör. dcu uyu pasa çeviren bi program yaz, bileşeni projeden çıkart, kendini köprüden aşşa at ama bana bir daha soru sorma uleynnn. yıkıl şimdi karşımdan..."
eeee.... bu işler böyle işte... unuttuğum birşey daha var. yeni bir sistem yüklediğinizde veya kaynak kodunuzu başka bir makinede derlemek zorunda kaldığınızda delphi gerekli bileşenler olmadığından kaynak kodunuzu derleme isteğinizi kibarca geri cevirecektir. işiniz acil değilse şansınız var demektir. oturun projede kullandığınız bileşenleri delphiye yükleyin. hepsinin kurulum aşamalarıda standart değil. bazılarını pas dosyasından bazılarını dcu dosyalarından bazılarını dpk lardan falan filan... "hay allah kahretsin, bu bileşen nasıl yükleniyordu yaw?" "sana soru sorma dememişmiydim (hııııırrrrrrrr)"
hadi kolay gelsin.....
sonuç:
son ana kadar extra bir bileşen kullanmama hakkınızı kullanın.
kullandığınız bileşenin kaynak kodu olmasına büyük önem gösterin.
projede kullandığınız bileşenleri proje ile aynı dizinde Bilesenler adlı bir dizinde tutun.
Her bileşenlerin nasıl yüklendiğini ve extra ayarlarını açıklayan bir text dosya oluşturun ve ilgili bileşenin klasörüne benioku.txt olarak yerleştirin.
ve son olarak Yüksek yüksek tepelere ev kurmayın.
açıklamalar bölümüne kendi düşüncelerinizi yazmayı da unutmayın haaa!
Yazılımı oluşturan bileşenlerden daha önce söz etmiştik.
Şimdi bu bileşenlerin neler oldukları üzerinde biraz duralım.
Yazılımı oluşturan bileşenler = Mantık + Veri + Belge + İnsan + Program.
Bu bileşenlerin az çok neler olduğunu, neleri kapsadığını biliyoruz ama
biz yine de kıyısından köşesinden açıklayalım. Zaten bu yazıdaki asıl amaç yazılım bileşenlerinden belgelemenin yerini ve önemi (dökümantasyon) vurgulamak.
Mantık = Yazılım herşeyden önce bir işin bilgisayar aracılığı ile yapılması amacına yöneliktir. Bu nedenle bilgisayarlaştırılmak istenen işin mevcut mantığı bir şekilde yazılıma da yansılıtılmak zorundadır.
Veri = Her tür yazılım mutlaka bir veri üzerinde çalışmak durumundadır. Veri işlemeyen yazılımın geliştirilmesi söz konusu değildir. Söz konusu olan veri dış ortamdan alınabileceği gibi yazılımın içerisinde de üretilebilir. Zaten yazılımın temel amacı veriyi bilgiye dönüştürmektir.
İnsan = Doğal olarak yazılımın insan bileşeni iki boyutludur. Yazıl
Yorumlar
bende bi ornek vermek istiyorum. sf.nette dolasirken delphi ile yazilmis sokaban adlı oyunu indirdim. gorsellik falan bunda da iyiydi. dellphiye yukleyip soyle bi acayim dedim ama icimden de kesin bi suru "su yok, bu yok" hatasi alacagimi dusunuyordum fakat olmadi. open dedim ilgili dpr dosyasini sectim ve build dedim. done:build all mesajini verince gittim dolabi actim ve bi bardak soguk su ictim, kendime gelmeye calistim...
http://sourceforge.net/projects/sokobanyasc
DBDesigner4.0.5.6_Full gibi bir isme sahip olması ve setup halinde gelmemesi bana kırılmış bir program izlenimi verdi zira bülent abide kırılmamış programın işi olmaz.
bizde de hakkında kısmında yazan karınca yazılarını okumak gibi bi alışkanlık olmadığından da gpl olduğunu furkan mesaj yazana kadar çakmadım doğrusu. mesaj atmasaydı uzun bir süre de çakmayacaktım herhalde :)
vakti zamanında bu programın görselliği benide etkilemiş ve delphiyle yazıldığını kendi klasöründe bulunan dbexpress dll lerinden anladığım vakit hemen dede ye başvurmuş ve nasıl yaptığını incelemeye koyulmuştum
boşuna kasmışız. kaynak kodu sitede mevcutmuş :)
neyse sağlık olsun. bari clx teki bir kaç güzel noktadan bahsedeyim.
tpanelin içine her hangi bir atraksiyon yapmadan resim koyabiliyorsunuz. pagecontrolun düğmelerini ve etrafında ki 3d bordeeri gizleyebiliyorsunuz. ben bunları vcl de yapmak için extra taklalar atıyorum. pagecontrol düğmelerinin üzerine panel örtmek gibi :)