Evvel zaman içinde mışlı zaman dışında develer tellal iken pireler berber iken, ortalıklarda kısa winston adlı bir sigara markası yok iken, yazılım mühendisliği daha yeni yeni oluşuyorken, delphinin 0.001 beta sürümü henüz test edilmeye başlamış iken ben birisiyle tanıştım.
Adı: ?
Hay tanışmaz olaydım.
Yedi bitirdi beni.
Cimriiiiiiiii, dediğim dediiiiiiiiiiiiik, huysuuuuuuuuuuuzz, geçimsiiiiiiiiiiiz, pimpirikliiiiiiiiii, kendini beğenmiiiişşşş, menfaatçiiiiii.....
Kim mi?
Reklamlardan sonra...
(ipucu: kel + mac + freehand)
Yazılımı oluşturan bileşenlerden daha önce söz etmiştik.
Şimdi bu bileşenlerin neler oldukları üzerinde biraz duralım.
Yazılımı oluşturan bileşenler = Mantık + Veri + Belge + İnsan + Program.
Bu bileşenlerin az çok neler olduğunu, neleri kapsadığını biliyoruz ama
biz yine de kıyısından köşesinden açıklayalım. Zaten bu yazıdaki asıl amaç yazılım bileşenlerinden belgelemenin yerini ve önemi (dökümantasyon) vurgulamak.
Mantık = Yazılım herşeyden önce bir işin bilgisayar aracılığı ile yapılması amacına yöneliktir. Bu nedenle bilgisayarlaştırılmak istenen işin mevcut mantığı bir şekilde yazılıma da yansılıtılmak zorundadır.
Veri = Her tür yazılım mutlaka bir veri üzerinde çalışmak durumundadır. Veri işlemeyen yazılımın geliştirilmesi söz konusu değildir. Söz konusu olan veri dış ortamdan alınabileceği gibi yazılımın içerisinde de üretilebilir. Zaten yazılımın temel amacı veriyi bilgiye dönüştürmektir.
İnsan = Doğal olarak yazılımın insan bileşeni iki boyutludur. Yazıl
Yorumlar
tahmin yerine direkt cevabı vereceğini bildiğim için boşuna kendini yorma istersen :)